Saltproblematikk – Brukes det ekstra aggressivt salt i år?!

Av • 14 nov, 2019
Saltproblematikk – Brukes det ekstra aggressivt salt i år?!
– Brukes det ekstra aggressivt salt i år?!
Harald fra Østfold var oppgitt: Nyvokset bil hjalp ikke, saltfilmen satt som limt lang sidene etter noen dagers kjøring langs E18. Forklaringen fra Statens Vegvesen på hvorfor det ble slik vil kanskje overraske deg.

Harald er en kar som liker å holde bilen rein. Han er også vant med å polere og vokse den selv, noe han også gjorde i år før den verste saltsesongen satte inn. I år prøver han en kvalitetsvoks iblandet polymerer for lenger holdbarhet. Skuffelsen ved første vask var derimot stor:  

– Jeg prøvde faktisk to ganger skumlegging, den siste med ganske så kraftig konsentrasjon, forteller Harald. – Men nei, saltet satt som limt til bilsidene!

Harald prøvde altså en berøringsfri vask, nettopp for å spyle av «det verste saltet»: Skumsåpe og høytrykkspyler. Konklusjonen etter forsøket er derimot klar: Her må det både avfetting og berøringsvask til for å få bilen rein.

– Nå er det jo et helt år siden i fjor, men jeg kan ikke huske at saltet var like aggressivt da. Har Vegvesenet gjort noe med blandingen i år? undret Harald på Facebook.

Siden flere har ytret tilsvarende erfaringer i Facebook-gruppen Bilpleie i Norge, undersøkte vi i Ditec dette nærmere. Kim Erik Kongshaug, byggeleder for Statens Vegvesen, forstår problematikken, og har også en forklaring på hvorfor saltet kan oppleves som vanskeligere å vaske av i år:

– Det brukes mindre befuktet salt. En større andel av saltet som legges nå er saltløsning. Det gir mindre total saltmengde på veien, men er også den mest sannsynlige forklaringen på problematikken Harald opplever, forklarer Kongshaug.

Befuktet salt er saltkorn som tilsettes fuktighet slik at de skal feste seg til vegbanen. Saltløsning er derimot vann tilsatt 23% natriumklorid.

Forklaringen enkelte serverer om at det er «spesielt aggressive salttyper» eller «kjemiske tilsetninger» som er grunnen til bilvaskproblematikken har Kongshaug ingen tro på:

– Riksveinettet saltes med natriumklorid, altså vanlig bordsalt. Og akkurat som i det saltet du har i maten din, tilsettes det en ørliten mengde jerncyanid som antiklumpemiddel. Men dette gjelder befuktet salt, og det er heller ingen nyhet. I saltløsningen som vi bruker mest av nå, er det ikke behov for noe antiklumpemiddel. Jerncyanid er derfor ikke en del av vaskeproblematikken.

Total saltmengde på norske veier har økt mye de siste årene. Overgangen til mer bruk av saltvannsløsning har derimot redusert dette, slik at tallene faktisk vil bli noe lavere for vintrene 2016/17 og 2017/18 enn for vintrene før.

Ønsker du en lettvasket bil, som også tåler avfettingsmidler? Da anbefaler vi Ditec lakkbeskyttelse. Ta kontakt med ditt lokale Ditec Senter for et tilbud.

Produktene du trenger for en effektiv vintervask kjøper du i Ditec Shop. Spesielt anbefaler vi vår nye miljøavfetting, som er effektiv mot både salt, tjærerester – samtidig som den gir en god glans i lakken.


Blankere enn ny?

Av • 02 apr, 2019
Blankere enn ny?
Etter over ett år, og 32 000 km, trengte bilen min en lakkoppfriskning, men jeg mangler både tid og sted til å gjøre jobben selv. Derfor ble valget å sette den bort til fagfolk, og få den behandlet med Ditec Ceramic Ultra.

Tekst og foto: Lidvar Berge, www.bergelogg.no

En spesiell følelse: Avduking av en nybehandlet bil

Under den sorte presenningen ser jeg virkelig hvor stor 530d-en er: Det er en lang bil, og bredden mellom speiltuppene virker nesten voldsom nå, når bilens former er blendet bort. Å møte bilen slik gir litt julekveldsfølelse, selv for en sindig førtiåring.

Så avdukes bilen. Blåfargen er like intens som da bilen var ny – kanskje til og med enda litt dypere i glansen? Og alle småskuringene i lakken som jeg visste om, er polert bort, det legger jeg merke til på første runde rundt bilen.

Sammenligning av glansen med ett-trinnscoatingen jeg la selv for over ett år siden blir det selvsagt mye synsing, og det er heller ikke det viktigste for meg. Det viktigste skillet for min del går mellom behandlet og ubehandlet bil.

Min Ditec-referanse: Svogerens i3, som fikk Ceramic Ultra-behandlig i fjor. Den bilen fulgte jeg gjennom ett år, i «Den store pendlertesten». 

Denne forskjellen så jeg tydelig da min svoger fikk lagt Ditec Ceramic Ultra på sin i3 i fjor, da den var så godt som ny. Den fikk en dypere glans i lakken, og ikke minst: Jeg så at den var lakkbehandlet, også når støvet og vinterskitten kom. Glansen i det som var av synlig lakk var likevel umiskjennelig.

Men slik var det også med min bil, den hadde jo også en keramisk coating. De vesentligste forskjellene jeg la merke til i løpet av det året vi har lagt bak oss med disse to bilene, var at i3-en var mer lettvasket, og at coatingen holdt betydelig bedre når prøveåret gikk mot slutten.

Min konklusjon da jeg tenkte over denne forskjellen var like opplagt som banal: Totrinns coating er bedre enn bare ett lag keramisk lakkbeskyttelse, derfor må jeg ha det …

Problemet er bare at en slik behandling tar tre dager, og krever en oppvarmet garasje (det er ikke anbefalt å legge keramiske coatinger i noe særlig under 20 grader) – altså to grunner til at jeg ikke kunne gjøre dette selv nå i vinter.

Men kanskje kunne jeg utsette hele operasjonen til i vår eller sommer? Bare utetemperaturen ble sommerlig, ville jeg hatt mulighet til å stå i en hall og gjøre en slik behandling, og kanskje finne tiden til det også.

Nei, å vente på sommervarmen var ikke et reelt alternativ, og å tro at jeg vil få så mye bedre tid da, er nok ren ønsketenkning. Når coatingen begynner å slippe slik den gjorde nå, måtte jeg gjøre noe. Bilen var i ferd med å gå fra å oppleves som «behandlet» til «ubehandlet».

 

Ny behandlig av fagfolk: Ditec Ceramic Ultra er en totrinns keramisk coating, som kun legges av sertifisert personell. Min bil ble behandlet av Kristian hos Bilpleiehallen AS. 

De horisontale flatene var riktignok ikke så ille, der var det fortsatt en viss hydrofobisk effekt. Men lang sidene og bak på bilen var coatingen død. Bilen var ikke lenger i nærheten av å være lettvasket, og inspeksjon med led-lys etter en grundig vask var alt annet enn oppløftende:

Da så jeg at coatingen var slitt bort langs sidene. Jeg så også at bilen trengte en polering. Noen lette vaskeriper her og der, litt berøringsskuringer, spesielt rundt bakdørene og på bakfangeren, og for eksempel noe som hadde føket i vinden og skuret lett over panseret på høyre side.

Fingertuppkontrollen var bedre. Jeg har faktisk aldri brukt metallpartikkelfjerner på bilen (jeg har nemlig ikke registret noen nupper i lakken. Og nå, ved nedvask før behandlingen (som selvsagt inkluderer spot-remover), finnes det knapt noen!

Interessant sjekk før behandlingen: Metallpartikkelfjerning. Og dette er alt som fantes – rundt hele bilen (lilla utslag der kjemien finner metall).

Grunnen er trolig at mitt vaskeregime har fungert. Kanskje spesielt at jeg har keramisk coating på felgene (også på baksidene) – og at jeg har en «hang up» med å vaske dem grundig, også inne i tønna.

Og for all del: Helhetsinntrykket av bilen var fortsatt bra til å ha gått 32 000 km. Senest et par uker før Ditec-behandlingen kommenterte rørleggeren jeg leier kontor av, og som selvfølgelig vet at jeg er engasjert i bilpleie:

 – Har du gjort noe med bilen, eller?

 – Nei, bare vasket den, var svaret mitt.

 Nybehandlet bil? Nei, bare nyvasket 😉

Heller ikke min kone har klaget over bilens forfall, akkurat (heller det at bilen kanskje har blitt vasket hyppigere med berøring nå som coatingen har vært på overtid ...) Hun har hele tiden omtalt den som blank, eller sågar «ekkelt blank».

Likevel la hun merke til forandringen etter at den fikk Ditec Ceramic Ultra-behandling: – Eg såg da no, i sollyset, dao du snudde dar borte. Han e blankare no. Blankare enn han ha vore nokon gong, faktisk …

Og det stemmer med mitt eget inntrykk. Spesielt nå, når det er blitt litt støvete etter noen mils kjøring (heldigvis i kaldt og tørt vær!), og når jeg ser den i dunkel parkeringsplassbelysning – da fremstår blåfargen som dypere og mer glansfull enn jeg noen gang har opplevd den.

 

Ja, lakken har fått en dypere glans etter Ditec-behandlingen, det er i alle fall jeg og min kone enige om.

Problemet akkurat nå er at jeg nærmest klør i kroppen etter få få spylt av dette støvet. Men nei, det kan jeg ikke. De neste 14 dagene skal ikke bilen vaskes.

Behandlingen skal ikke utsettes for noe kjemisk påvirkning de første ukene, og fristelsen til å spyle lett med kaldt vann skal jeg også avstå. Det ville vært litt surt å sette vannmerker i coatingen som det første jeg gjør … 

Så ja, jeg håper inderlig at det kalde, tørre været fortsetter, og at første vask om 14 dager faktisk blir en opptur, det også.

Artikkelen ble først publisert på www.bergeblogg.no Der kan du lese mer om Lidvar Berges erfaringer med bil og bilpleie.


Ditec - Våre behandlinger

Av • 14 nov, 2019
Ditec - Våre behandlinger

I vår nyeste video viser vi frem våre lakkbehandlinger - finn den som passer best til ditt behov!


Ditec Ceramic Ultra på hjullaster

Av • 19 nov, 2020
Ditec Ceramic Ultra på hjullaster

Bilpleiehallen i Førde har behandlet noe litt utenom det vanlige - en flott minihjullaster. Kjøretøyet har blitt behandlet med Ditec Ceramic Ultra - vår mest motstandsdyktige lakkbeskyttelse.

Dette gir hjullasteren en dyp finish, samtidig som den beskytter mot blant annet støv, smuss, småriper og insekter - perfekt for et kjøretøy som skal brukes i røffe omgivelser.

Ceramic Ultra gir kjøretøyet en hydrofobisk overflate, som gjør at vannet preller av lakken. Behandlingen har 9 års garanti med årlig kontrollvask, så vi gleder oss til å se hvor flott hjullasteren holder seg i årene som kommer.

Ditec Ceramic Ultra lakkbeskyttelse er en god investering for både nyttekjøretøy og vanlige biler, så ta kontakt med ditt nærmeste senter og se hvordan du kan best beskytte ditt kjøretøy.

Les mer om Ditec Ceramic Ultra eller finn ditt nærmeste senter